Een interview met Harold Tjaden, onze hoofdtrainer

vrijdag, 6 december, 2013 - 00:09

 

Ons 1e team heeft het, nu ook in de 2e klasse, opnieuw erg moeilijk. Dat gaat velen aan het hart natuurlijk. Reden genoeg voor de redactie om eens contact te zoeken met hoofdtrainer Harold Tjaden. We wilden hem een aantal vragen stellen om een goed beeld van de situatie te krijgen. Gelukkig was Harold bereid om ze te beantwoorden, in deze ook voor hem lastige tijden:

 

Harold, het is duidelijk dat het seizoen tot nu toe niet naar wens verloopt, wat zijn de belangrijkste oorzaken?

Ik denk dat het een combinatie van factoren is. Belangrijkste oorzaak is dat we na drie wedstrijden nul punten hadden. kijk, bijna elke ploeg heeft in een seizoen wel een mindere fase. Dan is drie keer achter elkaar verliezen niet raar. Maar als je begint met die slechte fase doet dat wel wat met je gevoel. Zeker als je hoge verwachtingen hebt omdat je net gedegradeerd bent. Het zelfvertrouwen wordt minder, de druk wordt groter. Daarnaast hebben we een extreem volle ziekenboeg. normaliter zijn er gemiddeld gedurende het hele seizoen in een selectie van 20 spelers telkens 2 geblesseerd, dus 10%. Bij ons is dat dit seizoen 40%. Het is heel vervelend, maar je weet dat je dan kwaliteit in moet leveren, dat is onvermijdelijk. Als trainer vraag je je dan af of je de spelers te veel of te weinig hebt belast, want je voelt je enorm verantwoordelijk. Maar eigenlijk hadden we maar twee hamstringblessures. de andere blessures zijn gebroken scheenbeen, verrekte enkelbanden, een gebroken neus. dat was allemaal niet te voorkomen geweest. En dan nog een paar langdurige blessures.

 

Waarschijnlijk heb je in de afgelopen maanden al diverse dingen geprobeerd om verbetering in de resultaten te brengen, kun je daar wat over vertellen?

 Ja dat klopt! ik heb in het begin heel analytisch getraind en gecoached. In de veronderstelling dat als we vanuit een structuur zouden spelen, het beter zou gaan en we dan wel punten zouden pakken. Ik heb onderschat dat de spelers helemaal niet op de tactische structuur zaten te wachten. We hebben veel gevoelsmensen in onze selectie. in een fase waarin spelers weinig zelfvertrouwen hebben,  had ik beter een relatiegerichte benadering kunnen toepassen dan een taakgerichte. Daarnaast hebben we ook een andere speelwijze gekozen. we spelen nu met een blok van 5 spelers dat verdedigend denkt, en een blok van 5 spelers dat aanvallend denkt. we spelen wat sneller de lange bal, het liefst over de grond, anders door de lucht. Elk systeem heeft voor- en nadelen. Anders had elke trainer in de wereld wel het zelfde systeem gespeeld. Het grootste verschil is dat onze keeper in het begin telkens onze beste speler was, en nu heeft ie bijna niets meer te doen. Dat komt omdat we geen positiespel op eigen helft meer spelen, we kunnen nu niet meer worden opgesloten door de tegenstander. . we hebben slimme spelers, ik hoef niet ze niet eens te overtuigen dat dit een duidelijk verschil is, dat zien ze zelf ook.  Wat balen is, is dat we er nog geen punten mee hebben gehaald, alleen in oefenwedstrijden. Tegen koploper Delft en een week later tegen Excelsior '20 hebben we het hartstikke goed gedaan, maar dan zit het ook gewoon niet mee.

 

Jullie hebben de afgelopen week de koppen eens bij elkaar gestoken, spelers en staf, welk gevoel is daaruit gekomen?

Een heel goed gevoel. Ik heb met de Technische Commisie overlegd en besloten is dat Frans de Kat met de spelersgroep zou gaan praten. Ik heb gehoord dat de spelers dit als enorm positief hebben ervaren. Verbaast me ook niet, Frans is professioneel Mental Coach. Die kan mensen zo ontzettend goed 'lezen'. Het niveau waarop hij dat kan en doet, nou petje af, ik denk dat ie de bondscoach nog een hoop kan leren. Dus ik ben heel blij met de aanwezigheid van Frans, we vullen elkaar goed aan. 

 

Wat kunnen we van RKDEO 1 in de komende maanden verwachten, Harold? Er zijn nog 15 wedstrijden te spelen en de situatie is nog niet hopeloos....

Wat Frans de spelers en mij voorhoudt is om positief te denken, elkaar positief te coachen. Het is logisch dat de focus ligt op het onderaan staan, maar we moeten nog 15 wedstrijden spelen, dus er zijn nog 45 punten te halen. Na de winterstop zijn een hoop geblesseerden weer beschikbaar. Als het ons allemaal lukt om fris in het hoofd te worden, voetbal weer te zien als een verschrikkelijk leuk spel waaraan we allemaal veel plezier beleven, dan kan het zomaar omslaan. We gaan voor de winterstop nog duelleren met ROAC en Teylingen. dan hebben we tegen alle ploegen 1x gespeeld. weet je waar ik heel veel vertrouwen in heb? Dat ik nog geen één ploeg heb gezien die beter is dan wij, áls we in goede doen zijn.

 

Wat voor rol kunnen de supporters hierin spelen?

Ik hoop dat de supporters zien dat technische commissie, spelers en begeleiders er alles aan doen om het tij te keren. als de supporters de spelers daarin ook nog positief kunnen prikkelen weet ik zeker dat dat de spelers stimuleert. ik heb zelf ook gevoetbald, als een supporter mij positief prikkelde reageerde ik daarop ook positief. en wou ik nog beter m'n best doen voor de supporters, dat is bij RKDEO niet anders.

 

Welke bijdrage zie je voor jezelf en de staf?

Ik zal zorgen dat ik een goede balans vind tussen aan de ene kant spelers ontwikkelen, de speelwijze nog iets verbeteren en aan de andere kant spelers in een stemming brengen dat ze met een goed gevoel het veld op gaan. Ik vind het ontzettend bewonderenswaardig hoe de begeleiders rondom het elftal met zoveel passie hun taken blijven uitvoeren. En hoe positief ze blijven, daar heb ik veel respect voor.

 

Harold, dank voor het interview en succes in de komende weken voor de winterstop en natuurlijk ook in de 2e ronde van deze competitie.

 

Namens de redactie

Pieter Goedbloed

Dossier: 

Terug naar de vorige pagina.