Matig RKDEO pakt toch weer driepunter bij XERXES DZB

zondag, 14 oktober, 2018 - 23:15

 

Meer foto’s kijk hier

 

Vandaag stond voor RKDEO 1 een uitwedstrijd op het programma tegen het Rotterdamse Xerxes DZB. Kijkend naar de ranglijst na 3 speelrondes kon het contrast niet groter zijn. RKDEO op plaats 2 met 9 punten, Xerxes nog puntloos op de een na onderste plek. Dan weet je van tevoren al dat onderschatting op de loer ligt. En dat hebben we vandaag ook 50 minuten lang kunnen zien. Uiteindelijk sloot de Sandedruk-formatie ook vandaag met winst af, maar daar was wel een wake-up call van Xerxes kort na rust voor nodig.

In de basis-opstelling van vandaag ontbrak youngster Jack Theunissen door een blessure. Dat maakte de terugkeer van routinier Sam Ruinard mogelijk. Beide partijen startten wat krachteloos aan het duel. Nauwelijks vlot lopende combinaties en aanvallen en veel balverlies. Dat mocht vooral opmerkelijk genoemd worden voor RKDEO, dat juist de afgelopen 3 wedstrijden had laten zien zeer verzorgd te kunnen voetballen. Na zo’n 10 minuten pakte de formatie van coaches Van Doorn en Bentvelzen toch het initiatief en iets later, in minuut 13, was er ook de eerste echte kans toen Alexis Koutsis na een corner binnen het strafschopgebied kon uithalen, maar Xerxes doelman Van der Donk bokste de inzet over de lat. In de 18e minuut was het wel raak: Tomas Prieto pikte een bal op aan de achterlijn en dribbelde ermee langs een Xerxes verdediger, die hoopte dat de bal over de achterlijn zou gaan. Prieto hield hem binnen en legde de bal terug op de penaltystip waar Alexis Koutsis nu wel fraai en doeltreffend de bal in de bovenhoek schoot, 0-1! Helaas was dat niet het startsein voor een nieuwe serie van vlot lopende aanvallen.

Er werd in een traag tempo gespeeld en steeds was de laatste pass te slordig. Opwinding was er eigenlijk vooral in de 30e minuut, toen Donny Paats op het middenveld net wat eerder bij de bal was dan zijn Xerxes opponent en de bal meenam om een wellicht kansrijke aanval op te zetten. De Xerxes speler ging echter schreeuwend naar de grond en wist arbiter Oosterlaken daarmee kennelijk zodanig te misleiden dat hij de verbouwereerde Paats een gele kaart gaf. Een beslissing die laat in de wedstrijd nog vervelende consequenties kreeg. Xerxes liet in de hele eerste helft niets gevaarlijk zien en dat moet RKDEO het idee gegeven hebben, met 0-1 op zak,  dat het vandaag ook zonder grote inspanning wel goed af zou lopen. Tot de rust was er ook verder niet veel meer te melden. Of het moet het goede en solide spel van linkerverdediger Fabian Pak geweest zijn.

Na de pauze ging ons vlaggenschip weer slap van start. Xerxes wilde wel wat meer en dwong een corner af. Voor het doel werd slecht getimed bij een hoge bal en die viel pardoes voor de voeten van Youssef Lamrid die eenvoudig de 1-1 binnen kon schieten. Na een paar minuten had RKDEO eindelijk de energie gevonden om Xerxes achteruit te zetten en werden de aanvallen gelijk ook dreigend. Alexis Koutsis was steeds actief vanaf de linkerflank maar voerde zijn dribbels vaak wel te ver door. In de 55e minuut kon Donny Paats een 1-2 door het centrum opzetten met aanvoerder Rob van Hagen, maar het schot van Paats was niet zuiver genoeg. Vier minuten later leek een nieuwe voorsprong in de maak, toen Koutsis met een goed passje Luuk Goedbloed vrij voor Xerxes doelman Van der Donk zette. De spits die de afgelopen weken zo trefzeker was, raakte de bal nu volkomen verkeerd en zag hem naast het doel vliegen, doodzonde.

Weer wat minuten later was het nu Koutsis zelf die vanaf de rand 16 een afvallende bal richting doel kogelde maar nu net een halve meter te hoog. En Xerxes? Dat was in de 64e minuut even gevaarlijk toen een aanval over rechts werd besloten met een voorzet die verdediger Michael van der Ende vlak voor het doel dwong tot opruiming via een corner.

Coach Van Doorn besloot te gaan wisselen. Jordy Pronk en Fahmie Labari kwamen binnen de lijnen, Sam Ruinard en Fabian Pak gingen ervan af. Dat kon voor de laatste niet aan het vertoonde spel gelegen hebben. Er werd overgeschakeld naar een 3-mans voorhoede, waarin Labari de rechtervleugel ging bezetten. RKDEO liet Xerxes niet meer los en was steeds gevaarlijk. Toen Xerxes speler Ihaab Chaara in de 74e minuut direct rood kreeg na een onbesuisde charge op Tomás Prieto, terwijl de bal al weg was, ontstond er ook nog eens een overtal. Dat leverde tijdelijk even wat meer ruimte op en steeds werd nu Labari makkelijk gevonden op de rechtervleugel. Die leverde binnen 2 minuten ook 2 goede voorzetten op. De eerste voorzet werd door Luuk Goedbloed bij de 2e paal niet goed met het hoofd geraakt en dus verdween de bal over het doel. De volgende voorzet werd door Goedbloed bij de eerste paal werd hard ingekopt maar ging net naast.

In de 78e minuut raakte Donny Paats in een duel zijn tegenstander en ontving opnieuw geel. Door de volledig onterechte gele kaart in de 1e helft mocht ook Paats nu gaan douchen en stonden beide partijen nu met 10 op het veld. Xerxes kreeg het idee dat er wat mogelijk was en ging weer iets meer proberen. Dat leverde een boeiend laatste kwartier op waarin het toch RKDEO was dat diverse kansen creëerde. In de 82e minuut leverde dat dan eindelijk de toch wel zeer verdiende voorsprong op. Rechterverdediger Youni de Bruin onderschepte een Xerxes aanval, zette Fahmie Labari op rechts aan het werk in de ruimte en nu legde Labari de bal neer op de rand van de 16 meter, waar Alexis Koutsis hem oppikte en een man uit kapte. Zo ontstond de ruimte om zuiver uit te halen en de bal zeilde prachtig bij de verre paal binnen, 1-2!  In de laatste 10 minuten had RKDEO zeker nog wel 4 goede kansen om de score verder uit te breiden maar het vizier stond vanmiddag erg onzuiver. Xerxes probeerde nog wel wat, maar kwam niet meer tot een echte kans. Na 3 minuten blessuretijd floot arbiter Oosterlaken af en kon ons vlaggenschip opgelucht en blij zijn.

Vandaag werd duidelijk dat ook tegen mindere tegenstanders spirit, beleving en inzet nodig zijn om een overwinning te boeken. Gelukkig hebben onze mannen zich dat zich op tijd gerealiseerd. De nipte en 4e overwinning levert ook nog eens de koppositie op, omdat TOGB gelijkspeelde bij Concordia. Volgende week komt SVV op bezoek, dat na een wat matige seizoenstart in haar ritme lijkt gekomen. Een ploeg die in de afgelopen 2 seizoenen zonder een enkele nederlaag kampioen werd in de 4e en 3e klasse. Dat zal tegenstand van een ander kaliber zijn. En dus moet er die dag uit een ander vaatje getapt gaan worden. Dat we dat kunnen, is in de afgelopen weken wel bewezen!

 

RKDEO Razende Reporter
© Pieter Goedbloed

 

De wedstrijdstatistieken:

XERXES DZB – RKDEO 1-2 (0-1)
18. Alexis Koutsis 0-1, 47. Ihaab Chaara 1-1, 82. Alexis Koutsis 1-2

De opstellingen:

XERXES DZB: Van der Donk, Bel-Abed, Da Veiga, Lamrid (80.Menig), Chaara, Doekhi, Pantophlet (46. V.d. Spek), Monte, Rijaard, Bijlhout, Do Rosario Nasimento
RKDEO: Hendriks, De Bruin, Greeve, Van der Ende, Pak (65. Pronk), Ruinard (65. Labari), Paats, Prieto, Van Hagen, Goedbloed, Koutsis

Gele kaarten:
XERXES DZB: Andro Pantophlet, RKDEO: Donny Paats (2x)
Rode kaarten:
XERXES DZB: Ihaab ChaaraScheidsrechter: dhr. B. Oosterlaken

Toeschouwers: 150

 

De uitslagen:

XerxesDZB – RKDEO       1-2

Antibarbari – VVIJ          1-3

Concordia – TOGB          1-1

Delft – OLIVEO               1-4

Excelsior’20 – VFC          1-1

Hillegersberg – Wippolder3-5

SVV – Meeuwenplaat       6-3

 

De stand na 14 oktober

RKDEO                4-12

VVIJ                   4-12

TOGB                  4-10

OLIVEO               4-9

SVV                    4-7

Wippolder           4-7

Hillegersberg       4-6

VFC                    4-5

Excelsior’20        4-4

Antibarbari         4-3

Meeuwenplaat     4-3

Concordia           4-2

XerxesDZB          4-0

Delft                   4-0

 

 

Dossier: 

Terug naar de vorige pagina.