• Geschiedenis

    Clubnaam en oprichting

    RKDEO werd in 1951 de nieuwe naam van Nootdorpse Boys, omdat de vereniging toen een afdeling dameshandbal kreeg en de oude naam daardoor niet langer geschikt was. Men wilde de naam DEO gaan voeren, maar omdat er in Borculo al een club met die naam was, werd dit door de KNVB niet toegestaan. Het werd toen RKDEO. Als oprichtingsdatum is jarenlang de oprichtingsdatum van Nootdorpse Boys, 10 juni 1946, gebruikt. Later is de officiële oprichtingsdatum veranderd in 21 augustus 1934 , de oprichtingsdatum van voorloper Vogel. Het jaar 1951 kwam er een aanmerkelijke verandering bij RKDEO. Er kwam een hoofdbestuur met daarnaast een voetbal-en een handbalbestuur. Voorzitter van het hoofdbestuur werd G.P. Kneppers, eerder voorzitter van de voetbalafdeling. C.A. v.d.Kraan werd toen voorzitter van de afdeling voetbal bij RKDEO en zou deze functie slechts een jaar waarnemen. De heer Lansbergen werd de eerste trainer van RKDEO.

     

    RKDEO 1 in de jaren vijftig

    Met de komst van de nieuwe trainer, de heer A.C. Kant, kwamen ook de goede resultaten bij RKDEO. In zijn eerste seizoen (1952-1953) bij RKDEO leidde hij, na een enorm spannende strijd met RKSVM het eerste elftal naar het kampioenschap. Overigens werd ook het tweede elftal van RKDEO in dit seizoen kampioen.Het volgende seizoen 1953-1954 wederom een aantal goed meedraaiende seniorenelftallen bij RKDEO. Alleen het 4e elftal pakte, evenals in seizoen 1951-1952, wederom een kampioenschap. Bijna was er weer een groot succes voor het 1e elftal, nu bij de KNVB-bekerwedstrijden. In de finale tegen D.H.B.R.K. volgde er een geweldige doelpunten explosie want de eindstand werd 6-6. De beste kansen waren voor RKDEO geweest maar na strafschoppen werd D.H.B.R.K. uiteindelijk de winnaar. 

     

    Seizoen 1954-1955

    Het seizoenen 1954-1955 werd een onvergetelijke seizoen. Na eerst nog een grote puntenachterstand opgelopen te hebben werd RKDEO 1 toch nog kampioen in de 2e Klasse A en promoveerde zodoende naar de 1e Klasse HVB.

     

    Seizoen 1955-1956

    Het seizoen 1955-1956 werd een zeer moeilijk seizoen voor het 1e elftal en aan het einde van het seizoen wist men zich ternauwernood te handhaven in de 1e Klasse en liet men alleen de clubs VOGEL en Marathon achter zich op de ranglijst.
    Er werd dit seizoen wel meer aandacht aan het 2e en 3e elftal besteed met het oog op de zo broodnodige aansluiting met het 1e elftal. Dit leverde een volledig succes op want zowel het 2e als het 3e elftal werd in dit seizoen kampioen. In dit seizoen 1955-1956 vervielen de promotiewedstrijden dus zodoende promoveerde RKDEO 2 rechtstreeks naar de 2e Klasse en RKDEO 3 naar de 3e Klasse. RKDEO 3 had een zeer jeugdig elftal gecombineerd met enkele geroutineerde oudere spelers. Dit team won alle wedstrijden en gaf vertrouwen voor de toekomst. Veel spelers uit dit elftal speelden later jarenlang in het 1e en 2e elftal en waren dus grote aanwinsten voor de vereniging.

     

    Seizoen 1956-1957

    In dit seizoen waren er geen opvallende voorvallen, slechts consolidatie van de veroverde plaatsen.

     

    Seizoen 1957-1958

    In dit seizoen een matig spelend RKDEO 1 dat alleen tegen de koplopers tot opmerkelijke prestaties kwam en tegen lager geplaatste elftallen teleurstelde. Een elftal dus dat wel kon voetballen maar dikwijls de inspiratie miste. Was die inspiratie er wel dan kon men iets verrassends verwachten. En zo'n verrassing deed kampioenskandidaat G.D.S. de das om, wat de club overigens op de eerste plaats geheel aan zichzelf had te wijten. Bij de eerste ontmoeting die was vastgesteld tussen  RKDEO en G.D.S. kwam de aangewezen scheidsrechter niet opdagen. Met een andere KNVB scheidsrechter (de heer H.v.d.Meer), weliswaar een RKDEO-lid, wenste G.D.S. geen competitiewedstrijd te willen spelen. Wel werd er diezelfde dag dan maar vriendschappelijk tegen elkaar gespeeld en G.D.S. won deze wedstrijd ruimschoots.
    Er ontstond tijdens deze vriendschappelijke wedstrijd wel enige irritatie bij de spelers van RKDEO door opmerkingen van G.D.S. als "die boeren kunnen toch niet voetballen". Bovendien geraakte RKDEO-speler Tinus Janssen tijdens deze wedstrijd vrij ernstig geblesseerd. De laatste wedstrijd van het seizoen moest de beslissing brengen. Paraat en G.D.S. waren de kampioenskandidaten. G.D.S. moest dus "thuis" tegen RKDEO dat dus niet kon voetballen! De eerste helft was een gelijk opgaande strijd welke G.D.S. toch in haar voordeel met 2-1 wist te beslissen. Toen kwam de grote ontknopping! Nog nooit hadden we RKDEO zo goed zien voetballen als in deze tweede helft tegen G.D.S. De ene mooie aanval na de andere volgde op het doel van G.D.S. en nadat de rood-witte storm was uitgewoed stond er na 90 minuten 2-8 op het scorebord. Het door G.D.S. bestelde feest werd toen maar door Paraat overgenomen en de spelers van RKDEO, die aanwezig waren om te feliciteren, waren als laatste thuis. Behalve deze stunt toch ook nog een ander succes want RKDEO 2 was kampioen geworden in de 2e Klasse E en promoveerde zodoende naar de 1e Klasse.

     

    Seizoen 1958-1959

    Trainer Kant werd in dit seizoen opgevolgd door de heer J.C. van t'Wout die nog vele jaren bij RKDEO zou doorbrengen. Niet alleen een trainerswisseling vond plaats, ook het voetbalbestuur onderging de nodige wijzigingen. Nico Koot verhuisde naar Den Hoorn en voetbalvereniging Den Hoorn rook haar kans en wist de ex-voorzitter verscheidene jaren voor haar bestuur te strikken. Aad van der Helm volgde hem op en wist de afdeling voetbal in haar richting omhoog de juiste stimulans te geven. Na Aad van der Helm moesten de leden weer aan een geheel andere stijl wennen toen de heer R. van Otterloo hem opvolgde. Ook Van Otterloo bleef maar korte tijd op de stoel van de voorzitter zitten. Een stoel waarop het ook moeilijk rustig zitten was zoals dat met vele verenigingen ging waar leven in zat. Want als er bij een club ook maar iets aan de hand was dan moest de voorzitter het maar regelen en in de juiste banen leiden. Na de eerder genoemde sneel wisseling van voorzitters kwam er dan eindeling een voorzitter die een stevige zit had n.l. de heer P. Steenweg. Onder zijn bezielende leiding onstond de tweede "Gouden periode" van R.K.D.E.O.

     

    Seizoen 1959-1960

    Het seizoen 1959-1960 was het jaar dat een periode van opbouw aflsoot met een grandioos kampioenschap van R.K.D.E.O. 1 met promotie naar de K.N.V.B.
    Kwam de club het vorige seizoen net 2 punten tekort op kampioen H.s.v.Kranenburg, dit seizoen kon niemand R.K.D.E.O. tegen houden. R.K.D.E.O. eindigde dus op de eerste plaats met 7 punten voorsprong op nummer twee Oliveo en maar liefst 11 punten op nummer drie HMSH. Topscorer van het elftal van trainer Jan van 't Wout werd middenvoor Jan Janssen.
    Het werd dus voor R.K.D.E.O. een groot en onvergetelijk feest in de ronde Toto-tent, want wegens verbouwing was "Het Witte Paard" niet beschikbaar. 

    De jaren 1960 t/m 1969

    Zoals gezegd, R.K.D.E.O. was in de K.N.V.B.-klasse beland maar de eerste vijf seizoenen speelde de club daarin een redelijke onopvallende rol in de 4e Klasse.

    In 1960 was er sprake van een grote doorbraak binnen de bestuursstructuur van de club. De eerste zelfstandig werkende jeugdcommissie ging aan de slag. In het eerste jaar van functioneren zorgde de jeugdcommissie (onder voorzitterschap van Jan Janssen) voor het organiseren van Oud Papier Akties (O.P.A.). Met vrachtwagens, trekkers en bakfietsen werd Nootdorp van het oude papier ontdaan. De opbrengst van al dat oude papier gaat tot de dag van vandaag voor een groot gedeelte naar de jeugdafdeling van R.K.D.E.O.

    Begin jaren zestig kwam het verlangen naar een eigen clubhuis steeds meer naar voren. De leden van R.K.D.E.O. voelde zich niet helemaal meer op hun gemak in "Het Witte Paard" en daarom werd de knoop definitief doorgehakt en werd er in zeer korte tijd een nieuw clubhuis geplaatst.
    Op 4 september 1965 opende de Nootdorpse burgemeester H.C.A.M. Schölvinck het eigen "home" van R.K.D.E.O. en stond de club eindelijk geheel frank en vrij op eigen benen in een eigen huis. 

     

    De jaren 1960 t/m 1969

    Zoals gezegd, R.K.D.E.O. was in de K.N.V.B.-klasse beland maar de eerste vijf seizoenen speelde de club daarin een redelijke onopvallende rol in de 4e Klasse. In 1960 was er sprake van een grote doorbraak binnen de bestuursstructuur van de club. De eerste zelfstandig werkende jeugdcommissie ging aan de slag. In het eerste jaar van functioneren zorgde de jeugdcommissie (onder voorzitterschap van Jan Janssen) voor het organiseren van Oud Papier Akties (O.P.A.). Met vrachtwagens, trekkers en bakfietsen werd Nootdorp van het oude papier ontdaan. De opbrengst van al dat oude papier gaat tot de dag van vandaag voor een groot gedeelte naar de jeugdafdeling van R.K.D.E.O.

    Begin jaren zestig kwam het verlangen naar een eigen clubhuis steeds meer naar voren. De leden van R.K.D.E.O. voelde zich niet helemaal meer op hun gemak in "Het Witte Paard" en daarom werd de knoop definitief doorgehakt en werd er in zeer korte tijd een nieuw clubhuis geplaatst.
    Op 4 september 1965 opende de Nootdorpse burgemeester H.C.A.M. Schölvinck het eigen "home" van R.K.D.E.O. en stond de club eindelijk geheel frank en vrij op eigen benen in een eigen huis. 

     

    Het voetbalseizoen 1965-1966 startte dus al zeer prettig en bracht met het nieuwe clubhuis veel meer sfeer en enthousiasme in de vereniging. Dit kwam ook de prestaties van vooral het 1e elftal ten goede.
    Onder leiding van trainer Jan Bekkering, ontpopte R.K.D.E.O. zich als een bijna onverslaanbare tegenstander. Van de twintig wedstrijden won de rood-witte formatie er maar liefst vijftien terwijl de overige wedstrijden in een gelijkspel eindigden. Op 19 mei 1966, twee wedstrijden voor het einde kon de vlag in top, ondanks het 1-1 gelijke spel tegen H.v.v. Spoorwijk.
    Voor het eerst in de historie van de vereniging mocht de club uitkomen in de 3e Klasse van de KNVB. Jan Janssen en Leo van Leeuwen waren met 11 doelpunten topscorers van de kampioensploeg.Duidelijk wordt al snel dat het voetbal in de 3e Klasse van een iets ander niveau is. In het eerste seizoen behaalde R.K.D.E.O. een tiende positie met 18 punten uit 22 wedstrijden en bleef hiermee behouden voor de 3e Klasse. Opvallend dit seizoen was toch wel dat er 9 maal werd gewonnen, 13 keer werd verloren en 0 gelijke spelen werd behaald. OPvallend in seizoen 1966-1967 was verder dat bijna alle elftallen van R.K.D.E.O. wisten te promoveren door kampioen te worden of zo hoog mogelijk op de ranglijst te eindigen dat van de versterkte promotieregeling geprofiteerd kon worden.Ook in de seizoenen daaropvolgend was het meestal een kwestie van overleven in deze 3e Klasse voor R.K.D.E.O.

     

    De jaren 1970 t/m 1979

    In 1971 vierde R.K.D.E.O. haar 25 jarige jubileum. Er werd een jubileumcommissie gevormd die een spetterend feestprogramma samenstelde. Op 4 en 5 juni 1971 kwam eerst de jeugd aan de beurt. Accordeonist en pianist Will Coure, goochelaar Bento en humorist Paul Renes traden op. Een dag later draaide Chiel Montagne, op dat moment een populaire discjockey van Radio Veronica, voor de A- en B-jeugd. Op donderdagavond 10 juni speelde een team van R.K.D.E.O. tegen een selectie van oud DHC'ers. DHC verscheen met oude "cracks" zoals Piet Lagarde, Wim van der Gijp, Wim van Buuren, Hans Dorjee en Willem Tetteroo. Coach bij de Delftenaren was Karel Jansen. Onder het oog van honderden toeschouwers sloten R.K.D.E.O. en oud-DHC deze jubileumwedstrijd met 2-2 af.

    Het absolute hoogtepunt van de jubileumfestiviteiten was de feestavond op zaterdag 12 juni 1971. Deze feestavond werd gehouden in de feestzaal van "Het Witte Paard", destijds slechts een honderdtal meters van het terrein van R.K.D.E.O. verwijderd.Vanaf 20.00 uur traden artiesten zoals Harry Touw, Ciska Peters en Het Lowland Trio op.            

    Aan het einde van het jubileumjaar deed het damesvoetbal bij R.K.D.E.O. haar intrede. Wie voor 1 september 1972 veertien was of werd, mocht zich aanmelden. Op een zaterdagmorgen in januari 1972 vond de eerste training plaats voor maar liefst 28 speelsters. De animo was zo groot dat er direct twee teams werden geformeerd. 

     

    De rest van de geschiedenis wordt nog geschreven...